Raiden (Lynx)

Onlangs speelde ik op mijn nieuwe Evercade EXP de Shoot ‘m up 1942. Je kan de Evercade kantelen zodat je een langwerpig scherm krijgt dat weer echt aan de arcades doet denken. Ik moest meteen aan mijn Atari Lynx denken waar je dat met enkele games ook kon doen. De Lynx staat er bij veel hedendaagse gamers niet goed op, maar de liefhebber weet dat dit een systeem was met veel potentieel. Raiden is daarvan een mooi voorbeeld.

“Vaak heb ik in dit genre te maken met situaties waar er bijna geen kans meer is om jezelf te redden, maar bij Raiden voelde het nooit aan als een cheap-dood.”

In het jaar 2090 wordt de aarde binnengevallen door buitenaardse wezens (we hebben gelukkig dus nog even voor ze komen). De World Alliance of Nations heeft een supersonische aanvalsjager ontwikkeld, Raiden, om de aarde te verdedigen. Jij bent de uitverkoren piloot die de controle over de experimentele jager moet overnemen om de buitenaardse oorlogsschepen af te knallen. die De vijand probeert zich voor te doen als doorsnee tank of vliegtuig, maar jij weet wel beter.

Raiden is een verticaal scrollende shooter, gebaseerd op een arcadespel met dezelfde titel. Het beschikt over twee soorten wapenupgrades en twee soorten raketten (normaal of geleid). Je begint het spel met verschillende bommen waarmee je de meeste vijanden op het scherm kunt vernietigen en jezelf uit netelige situaties kan redden. En natuurlijk eindigt elk level met een grote eindbaas (of bazen). Op zich niets nieuws onder de zon, toch?

Raiden heeft op de Lynx een streepje voor door de mogelijkheid om het scherm te kantelen. Destijds gaf me dit echt het gevoel een soort mini-arcadegame in huis te hebben. De power-ups zorgen er al snel voor dat je strooiend met blasts en raketten over het scherm suist. De actie is al snel erg hectisch, en bij mindere spellen zou dit al snel onoverzichtelijk worden. Vaak heb ik in dit genre te maken met situaties waar er bijna geen kans meer is om jezelf te redden, maar bij Raiden voelde het nooit aan als een cheap-dood.

Conclusie:
Als je een Lynx bezit, en je wil gaan verzamelen, dan is dit de titel die je wat mij betreft zeker moet hebben. Wat heb ik hier destijds (toen ik spel goedkoop kocht bij een uitverkoop van Intertoys) enorm veel kilometers uit gehaald! Raiden is een heerlijke knal ze tot pulp game voor de gevorderde vuurknopfanaat!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.