Time Pilot (MSX)

Ooit was ik met mijn familie op vakantie in Belgi├ź. Op een gemoedelijke camping was een recreatiecentrum waar oudere kinderen helaas de tafeltennistafel continue bezet hielden. Maar eenzaam in een hoekje stond onze redding: een arcadekast met daarop Konami’s vliegtuig-shooter Time Pilot. Mijn zus en ik verdeelden de taken. Ik zou sturen, en zij zou schieten. Dat was het begin van drie glorieuze uren waar we onze vakantie francs er doorheen jaagden. Wat een heerlijk spel.

“Elk nieuw level brengt snellere en beter bewapende vliegtuigen met zich mee, waaronder jets, helikopters en zelfs vliegende schotels!”

Time Pilot is een echte arcade shoot ‘m up. Terwijl je een soort modern ruimteschip bestuurt moet je de squadrons van vijandelijke vliegmachines afknallen. Elk level moet je een specifiek aantal tegenstanders afschieten. Nadat je je quotum hebt behaald verschijnt er een eindbaas. Als je die heb vernietigd ga je naar het volgende level. Het spel begint in het jaar 1910 en elke keer dat een level is voltooid, ga je vooruit in de tijd. In 1910 zal je alleen relatief ongevaarlijke dubbeldekkers tegen komen (en af en toe een zeppelin), maar naarmate de levels vorderden neemt ook de technologie toe. Elk nieuw level brengt snellere en beter bewapende vliegtuigen met zich mee, waaronder jets, helikopters en zelfs vliegende schotels! Van tijd tot tijd kom je een parachute tegen; als je hier tegenaan vliegt, verdien je bonuspunten.

De MSX is om snelle arcadespelletjes te spelen een prima machine. En Konami is verantwoordelijk voor de betere games op dit systeem. Natuurlijk zijn er in het overzetten een paar dingen verloren gegaan. De intense lasergeluidjes als je er lekker oplos knalt zijn vervangen door suffe plopjes die je na een tijdje wel wat gaan irriteren, en het ziet er allemaal iets minder kleurig en strak uit. Maar qua spel is het nog steeds leuk om te spelen. Na een kwartier zat ik er weer helemaal in.

Ik was in die tijd heel erg opzoek naar een vliegtuigspelletje dat me een dogfighting gevoel gaf. Shoot ‘m ups waren in die tijd vooral heen en weer vliegen, en alles wat je te gemoed kwam afknallen. Maar in Time Pilot kon je ook omhoog en naar beneden. Hoewel de achtergrond niet veel veranderde gaf dat toch een gevoel van vrijheid. Met name in latere levels, als het aantal tegenstanders in het scherm toeneemt, is geconcentreerd sturen wel een vereiste.

Conclusie:
Een nadeeltje van dit spel is het beperkte aantal levels. Na vijf levels begin je weer van voren af aan met de dubbeldekkers en zeppelins. Natuurlijk is het nu allemaal ietsje moeilijker. Eerlijk gezegd zorgt dit er wel voor dat je het spel na een tijdje ook weer even links laat liggen. De kracht van Time Pilot zit ‘m niet in het voltooien van alle levels, maar in het feit dat het zo’n titel is die je er af en toe gewoon weer bij pakt voor een potje. Ben je in het bezit van een MSX, dan is dit zeker een leuke titel om eens even lekker er op los te schieten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.