Black Gold (Amiga)

Managementspelletjes hadden destijds al mijn aandacht. Ik ben nog steeds een ware nerd als het op statistiekenspelletjes aankomt. Tegenwoordig zie je dat nog terug in mijn liefde voor Football Manager. Maar het begon vroeger met spelletjes als Lemonade Stand, Soccer Boss en Wall Street. In de ’90s werd het erger met spellen als Rail Road Tycoon en Sim City. Black Gold speelde ik alleen op de Amiga, en ik was benieuwd of deze game mijn aandacht ook zo vast kon houden.

“De game ziet er fraai uit, en al snel zit je er helemaal in.”

Vier oliemaatschappijen (die elk door mensen of computers kunnen worden bestuurd) strijden om de lucratieve olie-industrie te domineren en olievelden over de hele wereld te kopen en verkopen. U kunt één van de vier hoofddoelen kiezen, bijvoorbeeld in drie jaar marktleider worden tot totale overheersing. Er worden tal van vuile trucs aangeboden om je te helpen. Bijvoorbeeld het in brand steken van de installaties van de tegenstander tot het stelen van de opslagtanks die de olie op zijn plaats houden. Privé detectives kunnen worden ingehuurd om deze dingen te voorkomen. Realisme staat dus niet direct hoog in het vaandel.

Hoewel het voornamelijk een strategiespel is, zijn er ook enkele korte actiescènes. Deze spelen een rol bij het boren naar olie (u kunt hiervoor een specialist inhuren, maar de kosten zijn onbetaalbaar in de vroege stadia), om oliepijpleidingen rond die van uw tegenstanders te bouwen en om eventuele branden te blussen. Dit zorgt voor een beetje variatie en haalt je achter je bureautje (dat scherm ga je veel zien deze game) vandaan.

Conclusie:
De game ziet er fraai uit, en al snel zit je er helemaal in. Veel van dit soort spellen kunnen soms nodeloos ingewikkeld zijn, maar bij rELINE Software koos men ervoor de game vooral heel speelbaar te maken in plaats van enorm diepgaand. Het succes is dus ook een beetje afhankelijk van je wensen. Zoek je enorm veel diepgang zoals met Rail Road Tycoon, dan valt het wellicht een beetje tegen. Maar hou je van Tycoon spelletjes zoals Game Developer Tycoon, Pizza Tycoon en Rock Manager, dan past dit wel in je straatje.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.