PaRappa the Rapper (PSX, PSP)

De PSX borduurde ook een beetje voort op wat SEGA met de Mega Drive al had ingezet: gamen een cool imago proberen te geven om zo jongeren en jong volwassenen te binden. Daar hoorde natuurlijk een paar stoere en edgy titels bij. Maar behalve bloed, brekende botten en flitsende beelden probeerde men met originele ideeën ook gamers voor zich te winnen. Soms zelfs op het melige af. Zie daar PaRappa the Rapper, een pup met een muzikale missie.

“welk spel herbergt rapbattles met een… ui?”

De rappende pup, PaRappa, droomt ervan indruk te maken op zijn vriendin, de mooie Sunny Funny, en haar uit te vragen. Helaas mist hij daarvoor het broodnodige zelfvertrouwen. Het is aan de speler om PaRappa te helpen Kung Fu te leren, rijlessen, koken en meer, allemaal om genoeg persoonlijkheid te ontwikkelen. PaRappa the Rapper is een spel gebaseerd op muziek en ritme. Het spel zelf is erg basic – elke fase heeft een ‘sensei‘, die PaRappa voorziet van wijze lessen. Dit gaat meestal via weinig diepzinnige songsteksten, en dan moet PaRappa de leraar kopiëren door op de juiste knoppen te drukken om die songtekst te herhalen. Het is vooral zaak je sensei tevreden te houden, anders zal je het volgens hen niet redden op de bühne.

Het doel is natuurlijk niet om de sensei simpelweg te kopiëren, maar om hen te overtreffen. Een beetje rapper kan natuurlijk improviseren. Gaat dat goed, dan geeft de sensei je al mokkend de ruimte om helemaal los te gaan. De PSP-versie van de game is een remake van het PlayStation-origineel. Het bevat echter een paar upgrades, zoals een 16:9-scherm, scherpere graphics, multiplayer voor maximaal vier spelers en de toevoeging van remixen die via internet op je Memory Stick werden gedownload.

Conclusie:
Dit soort ritme-games kwamen om de haverklap wel uit, dat was op zichzelf niets nieuws. Bust-A-Groove, Mary Kate & Ashley, Britney’s Dance Beat… Maar PaRappa had persoonlijkheid, humor en attitude. In een tijd dat we werden bestookt met 3D games vol realistische sport, bloederige moves en flitsende racewagens was de cartoony stijl een verademing. En zeg nou zelf, welk spel herbergt rapbattles met een… ui? Het spel is wellicht ietsje aan de korte kant, maar ook tegenwoordig nog steeds leuk om tevoorschijn te halen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.