Mijn 10 favoriete Atari Lynx games

De Atari Lynx is een machine die me als je gamer begin jaren ’90 de adem benam. Ik wandelde onschuldig de Bart Smit in Assen in om een goedkoop Atari 2600 spel te kopen (ja, dat kon nog in de jaren ’90), en daar stond hij in een display. Ik zat verbijsterd naar een demo van California Games te kijken. Dat dit mogelijk was op een handheld! De Lynx leek een veel beter systeem dan de Game Boy. Inmiddels weten we hoe de geschiedenis gelopen is. 3rd party support bleef achter en de Lynx moest het onderspit delven. Desondanks 10 games op de Lynx die ik graag speel.

Chip’s Challenge (Epyx, 1989)
Deze puzzelgame is wellicht mijn favoriete cartridge van het hele systeem. Hele uren heb ik er aan mogen besteden om Chip door de diverse levels heen te helpen. Chip doet dit omdat hij zich een waardige kandidaat wil tonen voor “Bit Busters” computer club, maar hij wil natuurlijk ook gewoon scoren bij de mooie voorzitster Melinda the Mental Marvel. De diverse breinbrekers houden je lang genoeg bezig. Puzzelplezier op zijn best!

California Games (Epyx, 1989)
Deze titel liet me destijds door zijn fraaie beelden verliefd worden op het systeem, en mocht daarom niet ontbreken. Natuurlijk, er zijn wat minpunten te bedenken. Er zijn maar vier onderdelen speelbaar, en één ervan is het vervelende Footbag onderdeel. Maar het BMX onderdeel is gaaf, het surfspel roept enorm veel nostalgie op, de muziek is tof en de beelden doen me direct weer naar mijn kindertijd verlangen.

Roadblasters (Atari, 1990)
Een heerlijke “race en knal er maar lekker op los” game. Het doel in dit futuristische spel is om in alle levels heelhuids de finish te bereiken. Talloze vijanden zijn er op uit om je het leven zuur te maken, waaronder gepantserde auto’s, motorfietsen, kanonnen aan de kant van de weg, landmijnen en meer. De eerste levels zijn er om er lekker in te komen, maar al snel wordt het allemaal aanzienlijk moeilijker. Ook een mooie showcase voor de grafische mogelijkheden van het systeem.

Rampart (Tengen, 1990)
Een vreemde combi van Tetris gekruist met een shoot-‘em-up; Rampart is een spel dat strategie en schiet-er-op-los actie combineert. Bouw je kasteel met Tetris-stijl blokken, plaats je kanonnen, bombardeer de vijand, probeer je muren te repareren, en blijf jezelf verdedigen tegen niet aflatende aanvallen. Op de homecomputers vond ik dit spel altijd minder goed werken, maar voor een handheld is dit prima. Zeker op de Lynx waar de game er ook nog eens erg mooi uitziet!

Rampage (Bally Midway, 1990)
Nee, van diepgang moet dit sloopspel het niet hebben. Maar het is heerlijk om één van de afzichtelijke creaturen te kiezen en lekker gebouwen te gaan slopen. Rampage was één van de eerste spellen die ik kocht voor het systeem, en het waren welbestede guldentjes. Heerlijk om onschuldige burgers en soldaatjes de schrik aan te jagen terwijl weer een gebouw instort door jouw strapatsen. Voor het betere arcade-vermaak!

Tournament Cyberball (Atari, 1991)
Tournament Cyberball speelt zich af in het jaar 2072, in tegenstelling tot het jaar 2022 in het arcadespel. Het is eigenlijk een soort American Football, maar dan met Robots. Het duurde even voor ik de besturing onder de knie had, en dat is waar veel recensenten destijds op afhaakten. Maar heb je het eenmaal in de vingers, dan heb je een puike game voor af en toe tussendoor. Het risico dat de bal in je handen ontploft is een leuke bijkomstigheid.

S.T.U.N. Runner (Atari, 1991)
Destijds kreeg ik Batman Returns als pack-in game bij mijn Lynx. Jammer, want hoewel die game er leuk uitzag was hij veel te moeilijk en ridicuul unfair. Had deze titel er nou maar bij gedaan! S.T.U.N. Runner is een soort voorloper van WipeOut, een futuristische racer die enorm lekker en snel speelt. Zoals veel Lynx titels is het na verloop van tijd wel een beetje repetitief, maar ik heb me er enorm mee vermaakt. Wellicht niet geschikt voor mensen die last hebben van epilepsie.

Shadow of the Beast (Reflections Interactive, 1992)
Op de Mega Drive was dit ooit de pack-in game, maar het kon me nooit boeien. Dat kwam omdat ik van 16-bit games gewoon iets meer verwachte. Maar op de Lynx komt deze knoktitel met een vleugje puzzelen goed tot zijn recht. De beelden zien er voor een handheld begin jaren ’90 ook nog eens heel goed uit. misschien wel één van mijn favoriete SotB versies die er ooit verscheen. Ben je net als ik geen grote fan van deze franchise, dan is het toch leuk om deze uitzondering op de regel eens te spelen.

Lemmings (Psygnosis, 1993)
Ik was destijds hard op zoek naar aansprekende titels op dit systeem, en hier kan je natuurlijk niet omheen. De gameplay is bekend: jouw taak is om de lemmingen te redden door hun vaardigheden slim in te zetten. Deze wezens lopen gewoon blindelings door de wereld in de hoop veiligheid te bereiken aan het einde van elk level. Helaas bevatten deze gevaarlijke levels onder andere steile hellingen, gaten in de grond, barrières en rivieren. Een heerlijke puzzelgame, ook op de Lynx.

Desert Strike (EA, 1993)
Op de SNES en Mega Drive heb ik heel wat uurtjes in deze helikopter-shooter gestoken. Heerlijke missies, een voor zijn tijd aansprekende tegenstander (de Golfoorlog zat nog vers in het geheugen) en fraaie beelden. Dit alles is ook prima omgezet naar de Lynx. In mijn wanhopige zoektocht naar Lynx-games met wat meer naamsbekendheid was dit natuurlijk spekkie naar mijn bekkie. Al was het alleen maar om Game Boy bezitters te laten zien hoeveel beter de Lynx in potentie was.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.