5 spellen ouder dan 25 jaar die ik nog steeds veel speel

Retrogamen betekent dat je sowieso graag met oudere titels aan de slag gaat. Maar er bestaan spellen die je niet alleen nog graag speelt om nostalgische redenen, ze zijn gewoon nog steeds geweldig om af en toe er bij te pakken. Hier een vijftal games die ik vandaag de dag nog steeds speel puur voor de gameplay en spelervaring. Want laten we eerlijk zijn, er zijn een hoop geliefde spelen die je vandaag de dag niet meer zo fanatiek speelt omdat je inmiddels een beetje uitgekeken bent op de lastige controls of matige graphics. Maar deze titels blijf ik fanatiek spelen.

Sim City (SNES, 1991)
Er zijn nog steeds nieuwe edities van deze succesvolle serie. Waarom ik dan toch nog vaak terugkeer bij de SNES-versie? Drie redenen. Ten eerste heeft men dit spel met leuke kleine toevoegingen Nintendo-proof gemaakt. Een Mario standbeeld, een Bowser-aanval en andere subtiele touches. Ten tweede is de interface super gebruiksvriendelijk. Je hebt heel snel door hoe de menustructuur werkt. En als laatste, het is zo lekker zen door de muziek en de gameplay. Beetje bouwen, beetje kijken, niks mis mee. Een kleurige bouwsim die de tand des tijds prima heeft doorstaan.

Sonic the Hedgehog (Mega Drive, 1991)
Ja, ja… Ik weet dat veel mensen deel twee als een grote verbetering zien. Maar dat eerste deel roept al vanaf het SEEEEEGGGGAAAAAHHHH startscherm de nostalgie bij me op. Sonic speelt lekker snel, maar niet te snel. Latere Sonic titels zijn soms net iets te gek op de snelheid van onze blauwe vriend waardoor de gameplay en levelstructuur daar volledig op werden aangepast. Dit eerste deel is een perfect voorbeeld van een killer-app die voor SEGA op het juiste moment kwam.

Super Mario Kart (SNES, 1992)
Ik denk dat het lastig gaat worden om een game te vinden die ik vaker speelde dan Super Mario Kart. Ik overdrijf niet als ik zeg dat deze titel een game-changer was. Nintendo liet Mario ook op de NES al opdraven bij allerlei sportspellen, maar nog nooit was dit qua karakters, achtergronden en lay-out zover doorgevoerd. Tegenwoordig is Mario Kart meer een soort chaos van rondvliegende items en extravagante circuits, maar op dit eerste deel kreeg ik ook nog eens een zeer nauwkeurig racegevoel. Met mijn beste vriend hebben we maanden lopen schaven op onze Mario Circuit één tijden. Had ik met veel pijn en moeite er een tiende van een seconde afgesnoept, bleek hij de volgende dag iets hebben bedacht waardoor hij een volle seconde per rondje sneller was…

Donkey Kong (Game Boy, 1994)
Donkey Kong is sowieso een all time favoriet van me. In de Arcade speelde ik deze game tot in den treure, en zelfs de Atari VCS 2600 versie kon ik enorm waarderen. Maar Nintendo ging voor de Game Boy versie nog een stapje verder en voegde aan de vier bestaande levels nog eens 97 levels toe. Die verrassing maakt dat ik deze game jaar na jaar weer meeneem op vakantie. Het is één van mijn favoriete games op dit systeem en voelt elke keer weer fris aan. Absolute aanrader.

Sid Meier’s Civilization II (Windows, 1996)
De eerste Civilization speelde ik een hele zomer lang dag in dag uit. Deel twee balanceerde de gameplay, de units en de ontdekkingen, en was een prima grafische make-over. Daarna zouden er nog vele delen volgen, maar om een één of andere manier blijf ik terugkomen bij dit deel. Het is tegenwoordig vrij lastig om deze game op de nieuwere versies van Windows te spelen, maar het feit dat ik hele tutorials op youtube doorwerkte om dit toch voor elkaar te krijgen zegt wel iets over hoe hoog ik deze strategische beschavingssim heb zitten. Mijn favoriete deel uit deze serie. Het zou fantastisch zijn als deze in een Windows 11 versie op GOG of Steam kwam, ik zou er zo weer voor betalen.

2 Comments

 1. Bam! Solide lijst. Hoe vaak wij in Mario Kart niet op “Retry” hebben geklikt wanneer we de eerste bocht een pixel te ruim namen … 🙂

  Voor mij persoonlijk bestaat de tijdloze Big 6 (inclusief Mario Kart) toch wel uit

  Parodius (SNES)
  – Een shmup dat uitblinkt in presentatie (goofy graphics en muziek) en, niet onbelangrijk een mooie moeilijkheidsgraad voor Shmup newbies. –

  Legend of Zelda (SNES)
  – Wat kan iemand daar nog over zeggen behalve “meesterwerk” –

  ZANAC-EX (MSX2)
  – Net als parodius een niet al te moeilijke Shmup. En voor een MSX game behoolijk lang en gevarieerd –

  Sonic the Hedgehog 2 (Mega Drive)
  – Sonic is een fantastische game, maar Sonic 2 strijkt de kleine minpunten van Sonic 1 glad.

  Mega Man 1 t/m 8

  – Platform galore. Fantastische muziek. Megaman –

 2. Moeilijk om een kort lijstje te maken, maar ik kom dan voor nu uit op:
  1. Tetris (Gameboy)
  Een tijdloze klassieker en de og gameboy versie blijft de beste versie. Tuurlijk, Tetris 99 is ook leuk, maar deze versie met muziek keuze C doet mijn hard nog regelmatig sneller kloppen.
  2. Bruce Lee (C64)
  Wat een game. Ik herinner me nog van vroeger dat zelfs mijn ouders met familie afspraken om deze game te spelen. Ik speel hem jaarlijks meerdere keren uit. Heerlijke game, de belichaming van de C64.
  3. Total Annihilation (PC)
  Toegegeven, op het randje qua tijd, maar 1997 telt vind ik. Ik was vroeger weg van rts games, maar deze spande de kroon. Vette game met vette opties, veel diversiteit in de levels. Zelfs ooit op steam opnieuw aangeschaft om hem ook op een moderne pc te kunnen spelen.
  4. Sonic Compilation (Mega Drive)
  Oké, dit is toch wel een soort van cheaten. Drie games, maar alles op één cartridge. Sonic 1, Sonic 2 en Robotbik’s Mean Bean machine. Die laatste game zo vaak met mijn vrouw gespeeld, en die pakken we er vandaag de dag ook nog wel eens bij. Sonic is natuurlijk de mega drive held. In tegenstelling tot de mening van velen, blijft Sonic 1 mijn favoriet.
  5. Jumping Acrobats (Videopac)
  Dit is mijn jeugd. Misschien niet de eerste game dienen ooit speelde, maar wel een van de eerste games die ik tot mijn favorieten rekende. Natuurlijk een kloon van Circus Atari, maar deze versie is veel toffer. Dit is een game die ik regelmatig nog speel, zij het tegenwoordig met behulp van emulatie. Heerlijke nostalgische trip in de tijd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.