Onder een Vergrootglas: California Games

Ooit speelde ik op mijn oude EGA PC een heerlijke verzameling zomerse Mini-Games: California Games. Vanaf het vrolijke introdeuntje zat ik helemaal in de juiste “dude” en “whoah” sfeer. Sindsdien heb ik deze game op meerdere versies ervaren, en daarom zet ik de plussen en minnen van diverse ports op een rijtje. Catch the wave, dude!

Commodore 64 – 1987
Één van de eerste versies van deze game… die ik pas een paar jaar later speelde. Voor een Commodore game uit 1987 is het imponerend, en je snapt gelijk waarom bladen als CVG, Zapp! en Commodore User er destijds zo vol van waren. Deze versie doet op geen enkele manier onder voor de DOS versie die een jaar later zou uitkomen, en ik prefereer ‘m zelfs boven de NES versie. Ben je een Commodore bezitter, en hou je ook van klassiekers als Winter Games, pik deze dan ook op, je zal er geen spijt van krijgen.

DOS – 1988
Het systeem waar de California Games liefde voor mij begon. Ik had op de Commodore al kennisgemaakt met Winter en Summer games, dus ik wist dat Epyx fijne minigames kon maken. De speelbaarheid wisselt per onderdeel. Ik vond BMX vanwege het stunten en race-element het interessantst, maar het komt soms wel heel erg nauw, en het perspectief werkt niet altijd. Maar ik had destijds ongelofelijk veel lol met surfen en skateboarden, en het balletje hooghouden sloeg ik gewoon lekker over.

DOS versie

Atari VCS 2600 – 1988
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik prettig verrast was door deze variant. De game kwam in 1988 uit, en toen was het systeem al behoorlijk op zijn retour: een jaar later zou de Mega Drive in de winkels liggen. De programmeurs hadden wat extra geheugen om mee te werken, en ze halen het uiterste eruit. Het bleek ook een verstandige move om de games niet middelmatig proberen om te zetten, maar echt aanpassen aan het systeem. Het BMX onderdeel is hier een goed voorbeeld van. California Games op de Atari was in 1988 natuurlijk niet meer opmerkelijk, maar dat de programmeurs dit eruit wisten te halen was wel knap wapenfeit.

NES – 1989
Ik vind California Games echt een ideale titel voor de NES. Alleen had ik slechte herinneringen aan een eerdere port van een vergelijkbare Epyx game: Winter Games. Er waren daar maar een paar van alle beschikbare minigames overgezet. In California Games zijn in elk geval zes onderdelen aanwezig, en ook de sponsors die je kon kiezen zijn beschikbaar. De muziek valt me hier wat tegen en begon me zelfs na een tijdje te irriteren. Verder een respectabele versie, je kan zelfs met 8 spelers aan deze game beginnen. (Maar ik geloof niet dat iemand dat ooit gedaan heeft)

Atari Lynx versie

Atari Lynx – 1989
De Lynx versie straalde me destijds toe vanaf een speciale display in de lokale Bart Smit. Het was mijn eerste kennismaking met een Atari Lynx, en het zag er bijna onmogelijk goed uit. Dat zoiets kon op een handheld! De diverse minigames spelen prima, en het is één van de titels die je absoluut moet hebben als je besluit Lynx games te gaan verzamelen. Jammer genoeg zijn er maar vier minigames, en waarom je dan kiest voor balletje hooghouden (mijn meest gehate onderdeel) is mij een raadsel.

SEGA Mega Drive – 1991
In 1991 was deze game toch wel een beetje aan het verouderen, zeker als je ziet wat voor Sport Games er inmiddels al op de markt kwamen. Desondanks kwam er een opgepoetste versie uit op de Mega Drive. Nieuwe graphics, mooie animaties en… een onderdeel minder. Kennelijk had men besloten het frisbee evenement te laten voor wat het was. Het lijkt me sterk dat de Mega Drive niet nog een evenement aankon. Als multi-player event is California Games ook op de Mega Drive erg leuk, zelf het balletje hooghouden vond ik hier geen straf.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.