From Russia With Love (PS2, GameCube, Xbox)

Begin deze eeuw zaten wij nog een beetje na te treuren over de release van Goldeneye: Rogue Agent… dat was nog eens een zeer matig spel zoals we die niet vaak zagen van EA. De teleurstelling had waarschijnlijk ook te maken met hebt gebruik van de naam Goldeneye. Waarschijnlijk waren ze het daar zelf wel mee eens, want hun nieuwste Bondtitel lijkt veel meer op de game die voor Rogue Agent werd gemaakt: Everything or Nothing.

“Bond zou Bond niet zijn als hij niet de gadgets van Q zou gebruiken. “

Zoals ik net al had aangegeven is From Russia With Love een game als Everything or Nothing: een third person actiegame. Het draait voornamelijk om het uitschakelen van alle vijanden, dit gebeurt grotendeels met behulp van verschillende wapens zoals je trouwe ppk, maar je krijgt ook onder andere een shotgun, verschillende machinegeweren en een bazooka tot je beschikking. Schieten gebeurt door te locken op je vijand en vervolgens te vuren. Ook kan je tijdens het locken Bond Focus gebruiken. Hiermee zoom je in en kan je op bepaalde speciale punten schieten waardoor iemand sneller uitgeschakeld is. Op deze manier kan je bijvoorbeeld het touw doorschieten van iemand die aan het plafond hangt. Soms is schieten niet de manier om ergens uit te komen, maar moet je sluipend te werk gaan. Desalniettemin zijn het toch je wapens die meestal uitkomst bieden.

Bond zou Bond niet zijn als hij niet de gadgets van Q zou gebruiken. In deze game heb je onder andere je trouwe laserhorloge. Hiermee kan je bepaalde objecten in brand zetten, kogelvrij glas doorboren en zo nodig vijanden uitschakelen. De Q-Copter laat jou de controle nemen van een minihelikopter. Deze kan je als bom gebruiken om vijanden uit te schakelen, of kan je gebruiken om door kleine gangen te vliegen waar Bond zelf niet doorheen past. Daarnaast heb je nog een aktetas met ingebouwd pistool en manchetknopen die een verdovend snerpend geluid laten horen. Gadgets en wapens zijn te upgraden met Research Points die je door de game heen verzameld door kasten te doorzoeken.

Een groot deel van de game loop je rond, verstop je je en schiet je. Ook kan je hier en daar klimmen en springen. Dat springen en klimmen gebeurt allemaal met één knop: je kan dus alleen springen en klimmen waar EA wil dat jij dat doet. Dit maakt deze toch al erg lineaire game nog lineairder. Een minder groot deel van de game zit je in je trouwe Aston Martin DB5. Deze automissies zijn behoorlijk slecht uitgevoerd, en zijn er gelukkig niet te veel. Je auto heeft namelijk de wegligging van een dweil en glijdt werkelijk alle kanten op. Het is toch jammer dat EA, een ontwikkelaar die geweldige racegames maakt zoals de Need for Speed-serie, zo’n verschrikkelijk slechte autosectie in From Russia With Love heeft zitten. Dit stoort gelukkig niet al te veel doordat die missies er niet heel erg veel zijn en ze bovendien vrij kort zijn. Af en toe mag je dan nog even in een jetpack hangen, de scène waarbij je met een jetpack rond de Big Ben vliegt om een helikopter neer te halen is vrij indrukwekkend.

From Russia with Love  is nogal een korte game, je bent er binnen zes uur echt wel doorheen. Dat komt aan de ene kant doordat er niet zoveel levels zijn en aan de andere kant doordat de game behoorlijk eenvoudig is. Een pluspunt is dat de game wel goed herspeelbaar is, je wordt namelijk aan het eind van elke missie onder andere beoordeeld aan de hand van de tijd waarin je het level hebt uitgespeeld en op welke moeilijkheidsgraad je dat gedaan hebt. Aan de hand hiervan word je beoordeeld. Een betere beoordeling kan een goede reden zijn om een level nog eens te spelen. Daarnaast kan je nog wat levensduur halen uit de multiplayer. Jammer genoeg zit er alleen geen co-opmode in From Russia With Love, alleen een stand waarbij je met maximaal vier spelers tegen elkaar speelt. Jammer genoeg gaat de multiplayer vrij snel vervelen en houdt deze mode de game dus niet veel langer houdbaar.

From Russia With Love ziet er heel aardig uit, Sean Connery is bijzonder herkenbaar. Jammer genoeg is Connery dan ook het grootste lichtpunt op het gebied van de graphics, want voor de rest ziet de game er voor zijn tijd niet meer dan redelijk uit. Daarbij heeft de game behoorlijk last van frame drops bij het draaien van de camera (in ieder geval op de PS2). Dit is niet heel storend, maar lijkt me zeker onnodig. Het geluid is meestal erg goed, Sean Connery had zelf de stem van Bond ingesproken en dat is natuurlijk een goede zaak. Desalniettemin komt zelfs hij soms niet helemaal uit de verf, maar meestal is zijn acteerwerk echter gewoon ouderwets goed. De Bond-soundtrack is ook optimaal door EA gebruikt en is goed verwerkt in de game.

Conclusie
From Russia With Love is een actiegame die nogal wat problemen heeft. De framerate is niet stabiel (geldt in ieder geval voor de PS2), de game is te kort, te lineair en de automissies zijn behoorlijk slecht. Toch heb ik me erg goed vermaakt met deze game, door de goede, retro, James Bond-sfeer. Maar het is voornamelijk de snelle actie en de prima besturing (zolang je te voet bent) die het spelen van deze game een aangename ervaring maakt. From Russia With Love is echt geen briljante game, maar is in ieder geval een heel stuk beter dan Goldeneye: Rogue Agent, en op zichzelf gewoon best een lekkere, doch korte, actieshooter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.