Chopper Command (Atari VCS 2600)

Midden jaren ’80 had ik op diverse systemen al Choplifter voorbij zien komen, en ik vond dat een erg gaaf spel. Ik had op dat moment alleen een Atari 2600, en ik moest het doen met de spellen die beschikbaar waren bij de lokale Bart Smit, en liefst de titels in de aanbieding. Op een dag deed zich de kans voor om Chopper Command aan te schaffen voor “slechts” zestig gulden. Door mijn ouders gek te zeuren waren ze bereid om de game alvast voor me te kopen, en ‘m dan met sinterklaas cadeau te doen… twee maanden later. Ik was nog maar negen jaar, en je moest roeien met de riemen die je had.

“Het afknallen van je tegenstanders voelt door het heerlijke blastgeluid erg bevredigend.”

Chopper Command is een side-scrolling shooter. Als piloot van een gevechtshelikopter is het jouw taak om een konvooi van vrachtwagens te beschermen dat zich onderaan het scherm voortbeweegt. Het gevaar bestaat uit talloze vijandelijke helikopters en straaljagers die jou en het konvooi proberen te vernietigen. Wanneer alle vijanden in de huidige golf zijn vernietigd, volgt er uiteraard een volgende, moeilijkere golf. Onderin het scherm bevindt zich een soort radar (Vergelijkbaar met Defender) dat zowel vrachtwagens in het konvooi als vijandelijke vliegtuigen kan lokaliseren.

De opzet van het spel is dus simpel genoeg: blast alles van het scherm voor ze jouw vrachtwagentjes raken. Het spel kan door een of twee spelers worden gespeeld (om en om) op Cadet Level of Commander Level. Je begint het spel met 3 levens. Elke 10000 punten leveren je een extra leven op. Het spel lijkt in alles op Defender, maar dan met een wat meer aards thema. De helikopters, tegenstanders en vrachtwagentjes zien er in elk geval herkenbaar uit.

Het eerste wat me opvalt is het lekker agressieve schietgeluid. Als je van schietspelletjes houdt, dan is dit het geluid wat je wil horen. Het afknallen van je tegenstanders voelt door het heerlijke blastgeluid erg bevredigend. De helikopter is makkelijk te bedienen. Wat het een tikje realistischer maakt is dat je het gevoel hebt dat de helikopter soms echt even een draai moet maken als je terug wilt vliegen. Jammer genoeg is er weinig variatie. Meer snel vurende tegenstanders vullen het scherm, maar dat is het dan ook wel.

Conclusie:
Dit is echt zo’n spel waarvoor de Atari 2600 geschikt is: een quick fix van actie dat je reactievermogen gaat testen. Qua beeld en geluid heb ik niks te klagen: zoals altijd leverde Activision op dat gebied kwaliteit. Maar bij Choplifter en Defender had je iets meer te doen dan alleen maar blasten. Ik kan eerlijk gezegd niet herinneren of ik me Chopper Command echt druk heb gemaakt om het beschermen van vrachtwagens, ik was alleen maar lomp aan het blasten. Voor de Atari liefhebber een leuke game, maar verwacht geen diepgang.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.