Wayne Gretzky Hockey (Amiga)

IJshockey is in Nederland niet een enorm grote sport. Toch zullen de meeste sportliefhebbers van de Canadees Wayne Gretzky gehoord hebben, wellicht de allerbeste Hockeyspeler ooit. In de jaren 80 en 90 waren het deze man en Basketballer Michael Jordan die hun sport wisten te overstijgen en popculturele grootheden werden. Zo groot dat ze zelfs bij ons bekend werden. Niet zo gek dus dat er ook een aantal games rond deze levende legende uitkwamen.

“Een compliment mag Bethesda zeker wel krijgen, want ze hebben zich er bij deze game niet makkelijk vanaf gemaakt.”

In deze eerste van drie Wayne Gretzky-games van Bethesda kan de speler even wat meer dan simpelweg een paar potjes IJshockey spelen. Maak je geen zorgen, natuurlijk is er genoeg actie. Een stevige pot Hockey, knokken en schaatsen inbegrepen, is gewoon mogelijk. Maar je moet in deze game ook naar het grote plaatje kijken, en via coaching en management een goede ploeg op het ijs zien te krijgen. Er zijn verschillende niveaus: van High School IJshockey tot College, junioren en uiteindelijk professioneel.

Je kan vooraf het nodige instellen, waaronder de gamesnelheid. Met name voor beginners is het handig om die even op slow te zetten. Je kijkt van bovenaf op het ijs neer, en niet zelden zijn alle schaatsers tegelijk op het scherm. Met name tijdens de kritieke momenten is dat wel even goed opletten. In het begin voelde het een beetje sfeerloos aan. Er lijkt genoeg publiek te zitten, maar dat liet zich maar mondjesmaat horen. De bekende orgelmuziekjes die in mijn beleving bij Hockey horen blijven een beetje uit. Jammer, want een beetje meer sfeer had het wedstrijd gedeelte wel kunnen gebruiken.

Een compliment mag Bethesda zeker wel krijgen, want ze hebben zich er bij deze game niet makkelijk vanaf gemaakt. In 1988 waren veel van dit soort games niet veel dieper dan even een ploeg kiezen, wellicht wat spelers selecteren en gaan. Maar hier kan je heel wat priegelen. Dat zal de actiefanaten wellicht wat tegenstaan. Maar ik vond het wel leuk om lekker te kunnen klooien met alle opties die het coaching gedeelte te bieden had. Tegenwoordig nemen we veel van dit soort opties ter kennisgeving aan. Je kan bij FIFA letterlijk alles instellen. Maar destijds was dit een welkome afwisseling.

Conclusie:
In 1988 was dit een redelijke frisse wind als het aankwam op sportspellen. Het is bijna jammer dat ik geen enorme fan van IJshockey was, want ik denk dat de kenners van deze sport destijds heel erg blij waren met een titel als deze. Als ik, een complete leek op ijshockey gebied, me al zo kon vermaken, dan moet deze titel bij de liefhebber wel zijn opgevallen. Het wedstrijdgedeelte was echter nog wel voor verbetering vatbaar, volgende delen in deze franchise zouden hierop voortborduren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.