Mortal Kombat 3 (SNES, Mega Drive)

Als ik terug kijk op mijn tienertijd, dan is Mortal Kombat 2 (op de Mega Drive) één van mijn favoriete games. Het kreeg destijds een mythische status omdat ik samen met een goede vriend met de trein naar Amsterdam was gegaan enkel en alleen om ‘m daar in een arcade te kunnen spelen. Later kreeg ik de game rond de kerst gloednieuw voor mijn Mega Drive, en kon ik mijn geluk niet op. Tegen dat soort nostalgische herinneringen kan je bijna niet op. Ook Mortal Kombat 3 niet?

“Het feit dat Scorpion helemaal afwezig bleek was echt een doodzonde.”

Slecht nieuws voor ons: Shao Kahn heeft gewonnen. Earthrealm bestaat niet meer. Om zijn koningin Sindel tot leven te wekken gebruikte keizer Shao Kahn het toernooi in Mortal Kombat 2 als afleiding terwijl zijn priesters zijn overleden koningin op aarde nieuw leven inbliezen. Hierdoor ontstond een brug tussen Outworld en aarde en kon Khan zijn legers op ons af sturen, met desastreuze gevolgen. Een klein team van aardse krijgers overleeft de aanval: Mortal Kombat-kampioen Liu Kang en zijn bondgenoot Kung Lao, Special Forces-agenten Sonya Blade en Jax, de sjamaan Nightwolf, M.E.-er Stryker, de nomadische Kabal en de voormalige Lin Kuei-krijger Sub-Zero. Tegenover deze krijgers staan ​​de huurling Kano, cyber-ninja’s Smoke, Sektor en Cyrax, een vrouwelijke Shokan genaamd Sheeva, Shang Tsung en koningin Sindel zelf.

Mortal Kombat 3 voegt nieuwe elementen aan de bekende gameplay toe. Zo is er nu een “ren” knop, en is het maken van combo’s belangrijker geworden. Er zijn weer Fatalities, Babality’s en Friendship moves om een gevecht te beëindigen. Ook kan je een Animality uitvoeren. Je veranderd dan in een dier en helpt je tegenstander op creatieve wijze naar de andere wereld. (In latere versies van de game kwam ook nog de Brutality voor). Je kan uit maar liefst 14 vechters kiezen. Dat lijkt genoeg, maar toch miste er voor mij iets. De Ninja outfits van Scorpion en Sub-Zero zijn net zo iconisch als de game zelf. Natuurlijk was Sub-Zero nog in de game, maar zonder masker ging er voor mij iets verloren. Het feit dat Scorpion helemaal afwezig bleek was echt een doodzonde. Ik bleef hopen op een cheat die hem uiteindelijk tevoorschijn zou doen toveren… maar helaas.

Qua speelbaarheid is Mortal Kombat 3 prima. De ren knop en combo’s zijn een aardige toevoeging, en grafisch ziet het er ook allemaal verzorgd uit. Toch laat MK3 ook de metaalarmoede zien. Het was meer van hetzelfde, maar met mindere karakters. Misschien was de game te snel na deel twee uitgekomen… Veel gamers waren net als ik erg teleurgesteld in de afwezigheid van Kitana en Scorpion, en met een nieuwe Arcade-versie werd de afwezigheid van Ninja’s ruimschoots goedgemaakt. Het latere Mortal Kombat Trilogy en Ultimate Mortal Kombat zijn de versies van deze game die je beter kan aanschaffen. Min of meer dezelfde game, maar met een veel groter arsenaal aan vechters.

Conclusie
Wat vind ik van Mortal Kombat 3 als ik de latere updates even buiten beschouwing laat? De nieuwe vechters kunnen me eigenlijk niet boeien. Sektor en Cyrax zijn amper een goede vervanging voor de met node gemiste ninja’s. Politieagent Stryker is voor velen de meest hopeloze vechter die het spel ooit zag. De lekker duistere toon vol zwarte magie uit deel één en twee krijgt een steeds komischer randje, en daar zat ik nou juist niet op te wachten. Mortal Kombat had altijd een interessante backstory, maar met dit deel werd het allemaal wel heel vergezocht. Qua speelbaarheid en actie scoort MK3 prima, maar de humor en de matige nieuwe karakters kosten een paar puntjes. Jammer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.