Game & Watch Super Mario Bros. 35th anniversary

Het is zover. 29 jaar na de laatste Game & Watch komt Nintendo met een speciale editie. De Game & Watch : Super Mario Bros. Een handheld met moderne snufjes, enkele tekortkomingen, maar wel een Game & Watch met stijl. Maar is het vooral een dure gadget, of is het ook iets meer?

“Een product dat eerst door 10 commissies gegaan is voor het uiteindelijk de retail in kon.”

Wat meteen opvalt is de nostalgische verpakking met een moderne sleeve daaromheen. Een doorzichtig stuk hard plastic met een afbeelding van de Game & Watch : Super Mario Bros. Als je de sleeve eraf schuift verschijnt een keurig nagebootste originele Game & Watch verpakking uit 1981 van het spel Ball (*daarover verder in deze review meer.) De gehele presentatie ademt nostalgie. En dan hebben we de verpakking nog niet eens open gemaakt. Nintendo heeft goed haar best gedaan de fan een plezier te doen met de voorpret van het uitpakken.

Wat krijg je wel, en wat krijg je niet? In de compacte doos vinden we geen piepschuim zoals werd meegeleverd in 1981, maar gewoon een milieu vriendelijk kartonnetje. Wel zo prettig. We halen er een USB naar USB-C kabeltje uit voor het laden. De lader vinden we niet in de doos want deze wordt niet meegeleverd. Een 5-Volt standaard lader met USB poortje werkt prima en de Nintendo Switch lader prikt er ook met gemak in. Voor de prijs van 70 euro (jaja, het is geen koopje) mag je wel iets verwachten waarmee je meteen aan de slag kunt. Aan de ene kant begrijpelijk. Er zijn immers al miljarden laders op de wereld met een USB ingang, maar aan de andere kant voelt het niet echt compleet.

We schuiven het kartonnetje verder naar buiten en een “Aaaahhhhhh” engelenkoor is te horen in mijn hoofd. Wat een prachtig apparaatje. Het lijkt op het eerste gezicht inderdaad een waardig fan-pleasing product te zijn. Een product dat eerst door 10 commissies gegaan is voor het uiteindelijk de retail in kon.

De console zelf heeft een goudmetaal look met linksboven het oh zo bekende Game & Watch logo. Daar omheen een donkerrood plastic omhulsel dat stevig aanvoelt. Nintendo was zo verstandig om een echt D-Pad te implementeren in plaats van de gruwelijke 4 losse buttons die te vinden zijn op menig klassieke Game & Watch modellen. Verder heeft de console 2 actie buttons (A en B) en 3 typische Game & Watch functie knopjes. Aan de zijkant is een speaker grill, maar geen koptelefoon uitgang. Net als vroeger heb je de keuze te spelen zonder geluid, of je gezin te irriteren met repeterende herrie.

Wel kun je genieten van een verlicht 6.35 cm LCD scherm. Geen topkwaliteit, maar de kijkhoek is prima, heeft een mooi contrast, de helderheid is in 10 stappen in te stellen, en het kleurbereik is boven verwachting goed. Het mooie aan het scherm is dat het niet zomaar een off the shelf onderdeel is maar een pixel perfect scherm. Dit houdt in dat elke pixel van de game ook een pixel is op het scherm. Er komt dus geen onnodige up-scaling aan te pas dat het beeld onscherp, uitgerekt of gewoonweg lelijk zou kunnen weergeven.

Super Mario Bros. En ook Super Mario Bros 2 (US, the lost levels) zijn te spelen op dit coole hebbedingetje. Maar alles valt of staat natuurlijk met de gameplay. Anders is hij vooral leuk voor op de schoorsteenmantel… Oh wacht.. Dat gaat dus niet. Deze Game & Watch heeft helaas niet, zoals zijn voorgangers, een standaard om ‘m neer te kunnen zetten zodat je ermee kan pronken. Je gunt deze Game & Watch een plekje in de hand tijdens een treinrit, een wachtkamersessie bij de tandarts of gewoon een eigen plekje in het kleinste hokje van ‘t huis? Voor 70 Euro mag je best iets verwachten namelijk.

Beide spellen spelen zeer goed. De Game & Watch ligt lekker in de hand en de knopjes zijn goed te bereiken voor zowel kinderen als volwassenen. Nintendo heeft de startknop en select knop weggelaten en deze functies toegekend aan andere knopjes. Heel handig om zo de authenticiteit van het design te behouden. Zo kun je met knop A het spel starten en met omhoog en omlaag kiezen uit 1 of 2 spelers. Dat is niet alles! Een heuse level select functie is toegevoegd aan beide spellen. Na het behalen van een wereld is deze vrij te selecteren in het startmenu met het indrukken van links of rechts van de D-pad. Een aardige gewenste toevoeging.

Nintendo wil verder de nostalgie van Game & Watch terughalen met de toevoeging van het spel Ball. Nintendo’s eerste Game & Watch game. Een geinig spelletje, maar meer dan wat historie is het ook niet. Helaas is Mr. Game & Watch vervangen door een Mario (of unlockable Luigi). En tsja… Ball was toch de minst interessante Game & Watch van de hele klassieke serie. Wie smacht naar een digitale versie van jongleren met 3 balletjes en daarbij hunkert naar wat -beep beep beep- zou er langer plezier aan kunnen beleven dan 10 minuten. Maar laten we eerlijk zijn. Beide Mario games zijn het vlees en de aardappelen waar het om gaat.

Niet alleen “Game” maar ook “Watch” krijgt een plek in de Game & Watch. Een dynamisch Super Mario Bros. level vertegenwoordigd de klok. Geen alarm, maar gewoon een klok. Je moet het doen met AM en PM, want een 24 uurs klok is niet in te stellen. Door knoppencombinaties in te drukken kun je her en der wat goomba’s, koopa’s of andere monsters tevoorschijn toveren. Doe je dit vaak, dan sterft mario door een overkill aan deze Bowserhulpjes. Nintendo pretendeert 35 easter eggs te hebben ingebouwd in de klok (voor wat het waard is.) Dat wil zeggen; Ander kleurtje hier, knipperend blokje daar… Het mag allemaal geen naam hebben.

Conclusie
Is dit vooral een prijzige gadget of toch meer dan dat? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Ben je groot fan van van de NES klassieker Super Mario Bros en wil je een comfortabele manier vinden om beide Super Mario Bros. titels van A tot Z te ownen, dan is dit een superleuk hip stijlvol apparaat. Ben je fan van Nintendo maar heb je geen intenties om zo nu en dan een potje Super Mario Bros. / the lost levels te spelen, dan is 70 euro erg veel voor een verzamelobject. Niet speciaal fan van Mario of Nintendo? Dan is links laten liggen de beste optie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.