Street Fighter (C64)

In de familie van Street Fighter games is het eerste deel een ondergeschoven kindje dat iedereen eigenlijk simpelweg lijkt te vergeten. Ik ken maar weinig mensen die de game ooit speelden, en op verschillende compilaties ontbreekt deze titel. Ooit kocht ik een gamesverzameling van Gremlin games: vier cassettetapes vol spelletjes voor de Commodore 64. En daarop stond mijn eerste ervaring met de spelserie die de jaren ’90 voor een groot deel zou domineren.

“Destijds (1988) waren er nog niet heel veel van dit soort games.”

Jij bent Ryu, een rasechte straatvechter. Je doel is om naar vijf landen (Japan, VS, Engeland, China en Thailand) te reizen en in elk land twee vijanden te verslaan. Veel van deze personages, zoals Adon, Gen en Birdie, waren later te zien in de Street Fighter Alpha-serie. Na elk land krijg je de kans om extra punten te krijgen in een kleine bonusronde, een functie die later in de meeste Street Fighter-games terugkeerde.

De eindbaas is in deel één Sagat, hij zou in de latere sequel terugkeren als hulpje van Bison. Destijds (1988) waren er nog niet heel veel van dit soort games. Het doel was lekker simpel: iedereen verslaan en de beste worden. Elke keer dat je iemand verslaat gaat het niveau een beetje omhoog. Versla je de eindbaas, dan begint het spel overnieuw, maar weer een stukje moeilijker. Het is mogelijk om een potje voor twee spelers te beginnen, de winnaar neemt het vervolgens op tegen de andere vechters.

Conclusie
Voor een C64 game zag het er niet eens superslecht uit, de mannetjes zijn verschillend genoeg om een beetje eigen persoonlijkheid te hebben, en de achtergronden zijn gevarieerd. Ook is het spel redelijk bestuurbaar. Het is alleen veel en veel te makkelijk. Ik adviseer je om het spel niet te spelen in de makkelijkste modus, want dan wandel je er zo doorheen. De retrogamer op zoek naar een beetje uitdaging kan beter ever verder kijken. De liefhebber die wil zien waar het allemaal begon is hier wellicht een half uurtje zoet mee, maar daarna kijk je er nooit meer naar om.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.