James Bond: License to Kill (PC)

Wat mij betreft is Timothy Dalton één van de meest onderschatte Bonds. Na de clowneske strapatsen van Roger Moore kreeg de serie met Dalton weer een meer serieuze en donkere toon. In de jaren ’80 was hij onder ons de “stoere Bond“, meer een koele kikker dan Roger Moore ooit was. Hoewel zijn films redelijke recettes binnenhaalden konden ze echter niet op tegen de inkomsten van Roger Moore, en ook zijn opvolger, Pierce Brosnan scoorde beter. Daarom vergeten we het Dalton tijdperk weleens. Maar er zijn genoeg games die ons aan zijn tijd doen herinneren.

“Ben je een liefhebber van arcadespellen, dan was dit voor de PC destijds een prima titel.”

Deze game is een puur actiespel dat min of meer de verhaallijn van de film volgt. Je doel is om een aanslag op het leven van collega Felix Leiter te wreken. Verantwoordelijk is de wrede drugsbaron Sanchez die in Midden-Amerika leeft als god in Frankrijk. Technisch gezien bestaat het spel uit verschillende versies van een verticaal scrollende Shoot ‘m Up game. In elk level moet je vliegen, rijden of lopen. Ondertussen ben je druk met vijanden neerschieten, hun kogels ontwijken en items verzamelen (voornamelijk munitie). Sommige levels zijn meer afhankelijk van schieten, terwijl andere je reflexen testen. Er zijn 6 levels die je moet doorlopen om je wraakmissie tot een goed einde te brengen.

Domark bracht in de jaren ’80 voor homecomputers en de PC diverse Bond Games op de markt, en meestal vielen die op door de variatie in de levels. In deze game hangt de actie voornamelijk op actie, enig gepuzzel of denkwerk is volledig achterwege gelaten. In de betreffende film zaten ook een paar prima vechtscenes met Ninja’s. Het had leuk geweest als dit ook een plek in de game had gekregen, dat levert pas echt variatie op. Of een casinolevel met wat gokspelen wellicht? Ik herinner me nog dat ik de game ook (niet geheel legaal) bezat op de C64, maar het spel werkte niet. De PC versie liep echter als een trein en had ook nog een prima Bond muziekje in huis. De gameplay en besturing zijn vlot.

Conclusie
Ben je een liefhebber van arcadespellen, dan was dit voor de PC destijds een prima titel. Arcadespellen waren niet zo alom tegenwoordig op dit platform. PC bezitters werden meer gezien als puzzelaars en strategen. Waarschijnlijk daarom ging dit spel veel rond op illegale diskettes. Vandaag de dag is het een vermakelijk tussendoortje, zeker als je de film goed kent. Domark bracht met deze licentie enkele leuke “niks aan de hand” actiespellen op de markt. Niets meer of minder. Verwacht je iets meer de hersentjes aan het werk te zetten, kijk dan vooral verder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.