Rally Driver (C64)

In de jaren ’80 had ik dan wel een fijne Commodore 64, maar als jong ventje lang niet altijd geld voor nieuwe games. Gelukkig was er ook nog zoiets als budget software, goedkope tapes met spelletjes gemaakt door liefhebbers. Voor een paar gulden kon je al een cassette met een nieuw spelletje kopen. En zo kocht ik ooit bij de Dixons deze game.

“De  race zit vol met onverwachte gevaren: toeschouwers die de baan oprennen en verdwaalde boerderijdieren bijvoorbeeld.”

Racegames waren er genoeg op de C64, meestal speelde ik Pit Stop of Chase HQ. De makers hadden met Rally Driver iets anders in gedachten. In plaats van een puur arcadespel te maken probeerde Five Ways meer een echte simulatie van rallysport neer te zetten. De makers hadden een aantal toffe ideeën die helaas niet helemaal uit de verf zijn gekomen.

Je krijgt een kaart van het gebied waar je doorheen gaat racen. Een zekere mate van planning is vereist, elke weg heeft namelijk voor- en nadelen. Op sommige wegen kan je een hogere snelheid bereiken, andere hebben meer kans op overstromingen als het regent, en sommige wegen hebben zo hun eigen unieke obstakels. Je kunt informatie inwinnen over de meest recente omstandigheden door te stoppen bij een checkpoint. De race zit vol met onverwachte gevaren: toeschouwers die de baan oprennen en verdwaalde boerderijdieren bijvoorbeeld. Verkeerd weggedrag kan je bovendien een tijdstraf opleveren.

Conclusie
Het feit dat er tussenstanden met tijden van andere coureurs zijn gaf me het gevoel daadwerkelijk tegen anderen op te nemen. Het spel speelt een tikkie aan de trage kant, zeker in vergelijk met wat we tegenwoordig gewend zijn. Het woord simulatie is een beetje vergezocht, realisme is ver te zoeken. Hou je van actie tijdens racespellen, stuur hier dan met een boog omheen. Heb je geduld en inlevingsvermogen, dan is dit een leuk tussendoortje. Ik heb me voor de paar gulden die ik hieraan uitgaf redelijk vermaakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.