ToeJam and Earl 3: Mission to Earth (XBox)

ToeJam en Big Earl stammen al uit de tijd van de Mega Drive. Van deze funky platformhelden zijn begin jaren negentig twee delen verschenen. Exclusief voor de Xbox haalde Sega het duo in 2002 weer uit de kast voor een derde avontuur. Maar was deze game misschien een beetje te 90’s?

ToeJam and Earl 3 komt pas echt tot zijn recht als je het met zijn tweeën speelt.”

Voor wie deze aliens niet kent, ToeJam en Earl zijn twee aliens. De drie-benige ToeJam en de grote goedzakkige Earl zijn grote fans van Funk. In Mission to Earth draait dan ook alles om deze muziek en haar cultuur. Bijgestaan door een nieuw gezicht, de vrouwelijke Latisha, hebben ze de opdracht om de twaalf heilige Funk albums terug te vinden die zijn gestolen door de inwoners van de voor ons allen bekende planeet aarde.

In ToeJam and Earl 3 draait alles om het voltooien van sublevels die achter gesloten deuren zitten. Deze deuren zijn te openen met sleutels die door het complete spel te vinden zijn. Door meer sleutels te sparen kun je meer deuren openen en zo weer meer sublevels spelen. Je start op een soort zwevend eiland waar je in principe weinig meer kunt doen dan rondlopen en sleutels, geld en andere zaken sparen. Vanuit deze wereld ga je de sublevels verkennen. Naarmate je verder komt, komen er steeds nieuwe levels vrij die op hun beurt ook weer vol staan met deze deuren en poorten. Naast sublevels kom je ook steeds meer verrassend leuke minigames en andere onderdelen tegen.

In elk sublevel heb je een aantal doelen die je moet bereiken. Dit zijn bijvoorbeeld het vinden van alle sleutels en cadeaus, maar vooral de mensen en dieren die je tegenkomt te ‘funkifyen‘. Alle inwoners van de sublevels zijn anti-funk en proberen je het leven zuur te maken. De techniek die jouw character hier voor gebruikt heet Funk Fu. Je gebruikt deze voor het omfunken van jouw tegenstanders zodat ze daarna niet meer achter jou aanzitten. Deze Funk Fu ontwikkel je steeds meer naarmate je verder komt in het spel. Hierdoor krijg je steeds meer leuke skills die je kunt gebruiken om jou tegenstanders te pakken.

ToeJam ziet er redelijk goed uit. De werelden zijn in 3D en voorzien van rijke kleuren en schaduwen. Ook ben je erg vrij in het bedienen van de camera wat het erg overzichtelijk maakt. De camera was destijds in veel games eerder je vijand dan je vriend, maar hier vond SEGA een redelijke oplossing. Uiteraard is het spel voorzien van een vrolijke soundtrack, welke af en toe iets te kiddy overkomt, maar toch een leuke sfeer in de game brengt.

ToeJam kun je alleen of met z’n tweeën spelen. Wanneer je met z’n tweeën speelt loop je allebei door dezelfde wereld en is het echt de bedoeling om samen de levels te voltooien. Hierbij deel je samen het scherm, welke over gaat in een horizontale splitscreen als je te ver van elkaar verwijderd bent. Een goede optie die Sega heeft ingevoegd is dat je altijd jouw eigen character in één klap bij die van je medespeler kunt voegen.

Conclusie
De houdbaarheid van de singleplayer optie is vrij matig. ToeJam and Earl 3 komt pas echt tot zijn recht als je het met zijn tweeën speelt. De grappigheden en de spitse humor die het spel bevat zijn echt leuk wanneer je samen door de levels loopt. Verder is er veel aandacht besteed aan de houdbaarheid van de game, dankzij de grote afwisseling in de levels en minigames ToeJam and Earl 3 is een leuke game die jong en oud zal aanspreken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.