Vijf spellen waar Mario in figureerde

Nintendo probeerde in de jaren ’80 en ’90 heel wat NES en Game Boy spellen aan de man te brengen door zijn lachende besnorde tronie overal op te plakken. Dat had wisselend succes. Natuurlijk is Mario Kart een enorm voor de hand liggend voorbeeld van een succesje, maar er zijn ook andere games waarin onze Italiaanse loodgieter een cameo optreden heeft. Een kleine bloemlezing…

Pinball – NES (1984)
Een eenvoudig flipperspelletje op de NES, dat moet wel saai uitvallen toch? Hier maken Mario en Pauline een gezamenlijke cameoappearance. Daarom besloot ik ‘m toch in dit rijtje mee te nemen: ze zijn deel van de gameplay. Ik heb flipperen op computers altijd een zwak aftreksel van het echte werk gevonden. Ik maak nostalgische uitzonderingen voor Pinball Deams, Fantasies en Tristan Pinball. Deze flipperaar speelt zo-zo en kon mijn aandacht nooit echt vasthouden.

Golf – NES (1984)
Aaahhhh, de tijd dat een sportspel nog gewoon Tennis of Golf kon heten. Is dit een Mario game? Op de cover staat een dikke en besnorde man. En begin jaren ‘90 zou Nintendo de man Mario gaan noemen. De latere Game Boy en GBA versies hadden duidelijk Mario op de cover. Dus ja, het is een Mario game. Het spel zelf is al een flinke stap vooruit op Golf spelletjes die ik kende van de Atari. Het is een van de eerste games waar je slaat met een powerbar meter. Het mist echter de Nintendo charme van zijn tijd, met name qua beeld en geluid. Niet een onaardig spelletje, maar ook geen klassieker.

Wrecking Crew – NES (1985)
In deze tijd begonnen de spellen de transitie door te maken van één scherm arcadeactie naar meer ingewikkelde zaken. Deze klim en ladder platformer is nog van de oude stempel, en de NES was tot veel meer in staat. Ik zie dit meer als een soort MSX of ColecoVision game dan als iets voor de NES. Toch is de gameplay, zeker met twee spelers, de moeite waard. Mario is weer werkzaam in de bouw en moet gebouwen slopen. Het is aan de speler om uit te vogelen welke route en plan van aanpak per scherm werkt. Er is een editor om je eigen levels te maken.

Alleyway – Game Boy (1989)
Eigenlijk niets anders dan Break Out met een aantal Mario elementen. Men wist nog niet wat de Game Boy kon, en destijds dacht men: “prima spel voor een portable”. Maar eigenlijk is het wel heel simpeltjes en had men wel iets meer kunnen doen. Ben je fan van het originele spel, dan is het de moeite waard. Anders lekker laten liggen of Arkanoid oppikken.

Qix – Game Boy (1991)
Deze game is een opgepoetste versie van de Taito arcadegame, met wat Mario cameo’s tussendoor. Ik speelde dit als Stix op de Commodore 64. Je moet vlakken trekken en zorgen dat jouw figuurtje niet geraakt wordt. Het is een simpel maar verslavend spelletje dat je zeker even bezig zal houden. De speelbaarheid maakt dit spel ook zeer toegankelijk voor mensen die niet zo vaak gamen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.