Def Jam Vendetta

Rappen en worstelen. In Amerika behoren deze werelden tot uitersten. Terwijl in da hood rappers hun teksten uitblaffen kijken white trash Amerikanen onder het genot van veel bier naar domme worstelaars in slechte pakjes en met foute matjes in hun nek. Toch zijn er ook overeenkomsten, in beide werelden is attitude onmisbaar. Ik zit dit allemaal even generaliserend neer, maar de nu volgende game is dan ook alles behalve subtiel.

“Vroeger waren goede worstelgames te tellen op de vingers van één hand na een vuurwerkongeluk.”

EA Big en Def Jam Records zagen mogelijkheden om het straatimago van rappers en de wereld van vrij worstelen te combineren. Samen stopten ze de gehele verzameling Def Jam artiesten in een computerspel en voorzagen ze de game van een behoorlijke soundtrack. Elke vertegenwoordigde artiest levert een originele introductie met eigen stem en stijl. Artiesten die ‘meedoen’ in het spel zijn DMX, Ludacris, Method Man, Redman, NORE, Scarface, Ghostface Killah, Capone, Keith Murray en WC. In het spel schittert ook de Def Jam zangeres Christina Milian én de wereldberoemde DJ Funkmaster Flex.

Vroeger waren goede worstelgames te tellen op de vingers van één hand na een vuurwerkongeluk. Het imago van worstelgames is onder de gamers dan ook zeer bedroevend te noemen. Def Jam Vendetta kon door de medewerking van echte personages echter op heel wat meer steun rekenen.  Naast 45 figuren bevat de game meer dan tien zeer gedetailleerde underground werelden, direct afkomstig van de plek war rap thuis hoort: de straat. Plekken zoals DMX’s Junkyard en Scarface’s Speakeasy. De vechters beschikken samen over 1500 moves, waaronder verschillende vechttechnieken (achterstevoren trappen, stoten, karate moves, wurggrepen, elleboogstoten, knietjes en veel meer). Alle bewegingen zijn direct afgeleid van de Def Jam artiesten. Verder beschikt de game over een voor die tijd uniek healthsysteem dat tijdens het spel mee veranderd met de kracht van de speler. (als de speler bijvoorbeeld goed presteert dan zal zijn kracht toenemen, wat kan leiden tot bijzondere moves. Spelers die een pak slaag ontvangen zien hun gezondheid en moves minder en zwakker worden).

Conclusie
Def Jam vendetta is als worstelgame één van de betere titels, maar er zijn toch een paar storende slordigheidjes. Persoonlijk vond ik deze worstelgame in eerste instantie qua gameplay toch weer wat teleurstellend. De controle verloopt zoals wel vaker in dit genre niet lekker. Het gebeurde meer dan eens dat ik een tegenstander helemaal had suf gebeukt, maar dat mijn mannetje weigerde om de beslissende houtgreep toe te passen. In plaats daarvan maakt mijn rapper een onnodig ontwijkende beweging. Iemand pinnen of juist ontwijken gebeurt namelijk met dezelfde knop. In one-on-one battles is dat geen probleem, maar in multi battles vergist de computer zich vaak in wat de speler nu eigenlijk wil. Hierdoor kan de ander zich herstellen waarna een lange slijtageslag volgt. Dit alles is zeer frustrerend, met name in de overigens zeer leuke multiplayer. De gangsta attitude van het spel, de sfeer en de soundtrack maken echter een hoop goed.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.