Evercade 3: Data East Collection 1

Met de Evercade VS in aantocht, blijft de Evercade nog altijd relevant! Hoog tijd om dus de volgende Evercade cart eens nader te bekijken! Dit keer is het de beurt aan cart nummer 3: de Data East Collection 1. Dit is tevens de laatste cartridge die je als pack in game kunt kopen, indien je de Premium Pack van een Evercade handheld wilt aanschaffen!

“Hoewel Data East misschien niet zozeer system sellers in huis heeft, biedt deze cartridge je een verscheidenheid aan goede games.”

In eerste instantie moest ik bij Data East even nadenken: welke toppers hebben zij uitgebracht? De naam spreekt misschien minder tot de verbeelding als een Konami of Namco. Toch heeft Data East aardig wat toffe titels uitgebracht, de meest bekende is wellicht Burger Time! Deze klassieker begon in 1982 in de Arcades, maar werd al snel op vrijwel elk platform uitgebracht.

In Burger Time ben jij een kok die op wel heel bijzondere wijze hamburgers moet maken: door er simpelweg over heen te lopen! De 2D levels bestaan uit een aantal platformen, welke je met behulp van ladders kunt bereiken. Hamburgers bestaan uit een broodje, sla en de hamburger zelf. Loop je helemaal boven in over het broodje, vallen de ingrediënten allemaal een niveau lager. Tot op het laagste niveau. Daar worden de ingrediënten verzameld tot een complete hamburger. En dat is exact het doel van het spel: alle hamburgers gereed maken! Natuurlijk kun je dit niet ongehinderd doen en zijn er eieren en worsten om je de taak onmogelijk te maken. Er komen er steeds meer van naar mate je verder komt. De moeilijkheidsgraad stijgt daarmee snel. Gelukkig kun je ze in geval van nood even vastzetten met peper. Loopt een ei of worst in jouw pepper ‘spray’, dan bevriezen ze even kort op hun plaats en kun je ontsnappen! Burger Time is een heerlijke arcade game, en daarmee een topper op deze cartridge.

Een andere naam waar we zeker even bij stil moeten staan is Two Crude Dudes. Dit is een toffe beat ‘em up, met als leuke gimmick dat je vrijwel alles wat je in de levels tegen komt, kunt oppakken en naar je tegenstanders kunt werpen. Olietonnen, auto’s, écht alles! Met de komst van de Evercade VS in het achterhoofd, is het wellicht de moeite waard om te benoemen dat je deze game ook met twee spelers in couch co-op kunt spelen. En ja, dan kun je ook elkaar oppakken en naar de vijand gooien!

Een persoonlijke favoriet is Burnin’ Rubber. Dit is een top-down race game. Het is echter meer dan wat je bij de term racer zou verwachten. Zo kun je namelijk springen. Ken je Knight Rider nog? Een duidelijk gevalletje ‘press turbo boost’! Het springen wordt gebruikt om hindernissen te ontwijken. Het is namelijk zo dat de weg regelmatig door water wordt onderbroken. Enige precisie is vereist, want soms moet je precies op een klein eilandje landen om vervolgens direct weer door te springen. Verder verdien je met name punten door andere auto’s te laten crashen. Je kunt door tegen andere auto’s aan te rijden ze naar de zijkant forceren. Daar kunnen ze niet zo goed tegen en elke auto die je zo vernietigd, levert punten op. Het is ook nog mogelijk om na het springen bovenop een auto te landen. Iets wat vroeger wel altijd dé uitdaging was!

In totaal staan er tien 8 en 16 bit games op deze cartridge. Wat deze cartridge goed maakt, is de diversiteit aan games. Naast bovengenoemde games vind je bijvoorbeeld ook Side Pocket, een pool simulatie game. Maar ook Fighter’s History, een fighter in de stijl van Street Fighter. Maar ook de kleurrijke platformer Joe & Mac 2 heeft zijn weg naar deze cartridge gevonden. Verder vind je nog Bad Dudes (beat ‘em up), Karate Champ (fighter), Midnight Resistance (run and fun) én dan nog Magical Drop 2!

Magical Drop 2 brengt weer een ander genre op de cartridge: de puzzelgame! De game heeft veel weg van games zoals Puzzle Bobble. In essentie is het bij beide games de bedoeling om stenen weg te spelen door dezelfde kleuren aan elkaar vast te maken. Bij magical drop is het echter zo dat je geen extra stenen krijgt aangevoerd, maar je deze zelf van het speelveld plukt. Je kunt er maximaal twee pakken en deze op een plek naar keuze weer terug in het speelveld brengen. Het mooiste is, dat als je dit goed doet, je een kettingreactie op gang kunt brengen. Hoe groter de kettingreactie, hoe meer punten je krijgt en hoe leger het speelveld wordt. De game is simpel qua regels, maar vormt in de praktijk een flinke uitdaging. Heerlijk om tussendoor een aantal potjes van te spelen!

Conclusie
Hoewel Data East misschien niet zozeer system sellers in huis heeft, biedt deze cartridge je een verscheidenheid aan goede games. De kracht van deze cartridge zit hem met name in de diversiteit van de games. Het is een heerlijke cartridge om je een aantal uurtjes in te verliezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.