California Games II (PC)

Epyx bracht in de jaren ’80 diverse verzamelingen mini-games rond een verbindend sportthema uit. Denk hierbij aan Summer Games, Winter Games, World Games en natuurlijk… California Games. Ik kende bijna geen PC bezitter die deze game (al dan niet illegaal) niet in zijn bezit had. De muziekjes, de relaxte sfeer, de leuke minigames… Wat kon je hier nou niet leuk aan vinden? Met vrienden probeerden we elkaar de loef af te steken met Surfen, BMX-en en skateboarden. En toen dook deel twee op.

“De lol die ik met deze game had zit ‘m in de details.”

California Games II (1990) is het vervolg op de uiterst succesvolle hit uit 1988. Deze keer doe je mee aan: deltavliegen, jetski, skateboarden, bodyboarden en snowboarden. Het “woah Dude” gehalte is vreselijk opgepompt bij dit deel. De game bevat enkele cut-scenes die je in de stemming brengen. Ik leerde deze game eerst kennen op een CGA computer, maar later op de VGA van mijn peetvader zag California Games II er toch wel erg tof uit. Ik weet nog dat ik destijds zelfs enkele screenshots had uitgeprint en op mijn prikbord in mijn slaapkamer had hangen.

Het aantal verschillende onderdelen voelt deze keer een beetje… laag. In  de jaren ’80 vond ik het prima als een C64 verzameling dat aantal mini-games had, maar nu had ik verwacht dat er wat meer te doen zou zijn. Maar goed, het gaat uiteindelijk natuurlijk om de uitwerking. Bij het Deltavliegen moet je eerst veilig afzetten, vervolgens een paar stunts uitvoeren en uiteindelijk een paar doelen raken met waterballonnen. Met de Jetski moet je een bepaald parcours zo snel mogelijk af leggen. Leuk is wel dat je uit diverse jetski’s kon kiezen. Bij snowboarden is het zo snel mogelijk afdalen geblazen en al sturende en springende obstakels en afgronden overwinnen. Bodyboarden lijkt heel veel op surfen uit deel één. Tenslotte is er nog het skateboard-onderdeel. Dat lijkt verdacht veel op bobslee onderdelen uit eerdere Winter-Games spelletjes.

De lol die ik met deze game had zit ‘m in de details. Bij Bodyboarden sprong je bijvoorbeeld eerst een hoge pier af. Soms dook dan ineens vanuit het niks een grote haai op en dook je zo zijn openstaande mond in. Dit had niet direct gevolgen voor je score, je mocht namelijk direct nog eens, maar de lulligheid ervan werkte op de lachspieren. Het spel zit vol met dit soort kleine, grappige details. Jammer genoeg is er qua gameplay door de jaren heen niet veel veranderd. Het blijft toch een beetje klooien met joystick of toetsenbord tot je doorhebt hoe je een onderdeel het beste kan spelen.

Conclusie:
California Games II werd net als zijn voorganger redelijk vlot gekopieerd door iedereen bij mij op de middelbare school. Dat heeft er voor gezorgd dat er weinig mensen zijn die echt negatieve herinneringen hebben aan deze game, hij was tenslotte soort van “gratis”. Betaalde je destijds full-price, dan denk ik dat je je wellicht een beetje bekocht zal voelen. Ondanks de leuke vormgeving blijft het een zeer beperkt spel. Nu ik het na al die jaren opnieuw speelde merkte ik er toch wel weer lol aan te beleven. Ga er met vrienden gewoon eens een lekker avondje voor zitten, biertje erbij, en je zal je nog best vermaken!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.