European Football Champ (C64)

Voetbalspellen zijn er genoeg 0p de Commodore 64. Ik was eind jaren ’80 altijd op zoek naar die ene game die me echt het gevoel gaf een potje virtueel voetbal te spelen. In het begin van de jaren ’90 was ik daarin voorzien. Op de Commodore speelde ik Kick Off 2 en Microprose Soccer. En inmiddels waren de 16Bit machines van Sega en Nintendo in mijn leven gekomen. Toen ik voor een twintig gulden deze game aanschafte was ik eigenlijk al een beetje afscheid aan het nemen van mijn Commodore-dagen.

“Te vaak heb ik het idee dat mijn spelers net iets te laat reageren en ik daardoor cruciale kansen mis.”

Na het opstarten verraste de game me een beetje. Topdown voetbalgames waren inmiddels meer regel dan uitzondering geworden op de Commodore, maar een verticaal veld was toch wat afwisselend. Ik dacht destijds dat ik een versie van de Europese kampioenschappen ging spelen, tenslotte waren er landenteams beschikbaar. Maar helaas, een echte toernooioptie ontbreekt. In plaats daarvan kies ik een land en spel dan tegen een tegenstander… maar geen idee wie. Misschien heb ik het gemist, misschien kijk ik niet goed, maar ik heb echt geen idee tegen wie ik speel. Dat haalt wel wat van de lol weg.

De besturing en snelheid van een voetbalspel zijn essentieel. Jammer genoeg hebben de spelers van EFC vaak tijd nodig om te reageren op mijn instructies. Te vaak heb ik het idee dat mijn spelers net iets te laat reageren en ik daardoor cruciale kansen mis. Geen probleem, de game heeft een paar standaard manieren waarop scoren altijd lukt, niet in de laatste plaats door de matige keeper. Qua beeld is de game nog niet wanstaltig, maar het geluid is echt matig. Geruis moet enthousiast publiek voorstellen, en af en toe hoor je een fluitje van de scheids.

Conclusie:
Ik heb eigenlijk het gevoel dat Domark maar een half product op de markt gooide. De tape-versie die ik speelde had weinig opties. Je kan de wedstrijdlengte instellen, landje kiezen… en dat is het dan wel. Naamloze tegenstanders was iets waar je in 1986 nog mee wegkwam, maar niet meer in 1992. Met twee spelers is het nog een beetje te pruimen, maar ook dan kom je snel tot de conclusie dat er eigenlijk veel betere games zijn. Toen deze game uitkwam was Microprose Soccer al als budgettitel beschikbaar…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.