Microprose Soccer (C64)

Ooit ging ik met een schoolvriend logeren bij zijn vader in Groningen. De goede man had een PC met daarop een kopietje van Microprose Soccer. Bijna het hele weekend hebben we ons vermaakt met deze game, we zijn zelfs auto’s gaan wassen om een joystick aan te schaffen zodat we tegen elkaar konden spelen. Ik was dan ook heel blij toen ik zag dat ik deze game ook op mijn Commodore 64 kon spelen!

“Al spinnend raakten mijn verdedigers dan de controle kwijt.”

Ik heb zelden een gamemuziekje gehoord waarvan ik zo blij werd en zin had om te gaan spelen. Een soort hoempa deuntje dat precies de juiste stemming oproept. Tegenwoordig zijn we gewend eerst een half uur aan de opstelling en tactiek te tweaken voor een spelletje begint. Bij deze game kies je eigenlijk alleen of je op het veld of in de zaal wil spelen, de competitievorm waaraan je wil deelnemen, en welk land je bent. En dan is het gewoon gaan!

Je ziet het spel van bovenaf, en de mannetjes zijn dus niet meer dan hoofd, armpjes en voetjes. Het spel is visueel niet bijzonder maar wel effectief. Je kan schieten, overspelen en een lekker banana effect aan je ballen meegeven. Ben je niet aan de bal, dan kan je ook nog een sliding inzetten. De programmeurs hebben ook nog een aantal leuke grapjes aan het spel toegevoegd. Als het gaat regenen zal de bal verder doorschieten op het gladde veld, maar een sliding kan ook hopeloos de mist in gaan. Al spinnend raakten mijn verdedigers dan de controle kwijt.

Er zaten ook een paar kleine minpuntjes aan het spel. Op een gegeven moment had ik wel mijn trucjes die altijd werkten, tegen welke tegenstander dan ook. Kort voorlangs het doel schieten deed de keeper altijd nodeloos duiken. Die lag dan hulpeloos op de grond terwijl jij de bal in het doel tikte. Schuin het strafschopgebied in rennen en met een krulschot scoren was al snel ook een koud kunstje. Maar daar stond tegenover dat ik een gevoel van controle had. Veel voetbalspellen waren destijds eigenlijk een soort reactiespelletje waarbij je maar naar voren joeg en hoopte dat het goed kwam. Hier had ik voor het eerst het gevoel dat ik daadwerkelijk wist wat ik deed in een voetbalspel.

Conclusie
Microprose Soccer heeft online nog steeds een trouwe groep aanhangers, en dat lijkt me volkomen terecht. De presentatie is aantrekkelijk, het spel uiterst speelbaar, en met twee spelers is deze game grote lol. Dat een paar tactiekjes tegen de computer altijd werken mag de pret niet drukken. Voor de liefhebber van retro-voetbalgames een aanrader. Nu alleen dat muziekje weer uit mijn hoofd zien te krijgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.