Uit de oude doos: Requiem voor een Spelcomputer: de PSX

We schrijven 2002, de eerste Playstation liep op zijn tandvlees. De Playstation 2 en Xbox stonden vol in de spotlight, en ook de Gamecube kreeg de nodige aandacht. Destijds was ik net begonnen met het actief schrijven over games, en pende ik een soort terugblik op het eerste kindje van Sony. Een terugblik enigszins gekleurd door mijn liefde voor het 16bit tijdperk en mijn aversie tegen het feit dat gamen steeds meer “hardcore” en “edgy” moest worden. Hoewel ik dit artikel met een hoop voortschrijdend inzicht teruglees is het toch aardig om te plaatsen.

“Toen een vriend me Crash Team Racing aanraadde als spel werd ik over de streep getrokken, en kocht ik voor 200 gulden een 2de hands Playstation.”

Ik was sinds 1990 een verstokte Sega-fan. Toen halverwege de jaren negentig de console oorlog tussen Sega en Sony werd aangekondigd kon ik mij niet voorstellen dat Sony een spelinstituut als Sega zou gaan verslaan. Maar het ongelofelijke gebeurde. Binnen 2 jaar was Sega weggevaagd, en lag Nintendo’s laatste kindje, de N64, op apegapen. Met games als Tekken, Ridge Racer, Crash Bandicoot en Gran Turismo wist Sony de jonge gamer in te pakken. Het heeft door de aanschaf van een prima PC nog een paar jaar geduurd, maar in 2000 kreeg de PSX uiteindelijk ook een plaatsje in mijn studentenkamertje.

Het probleem dat ik had met de Playstation (en trouwens sowieso met veel spelletjes vanaf 1996) was dat het er allemaal mooi uitzag, maar het spelplezier ver te zoeken was. Tekken was één van de eerste zogenaamde 3D-vechtspellen, maar in vergelijking met Street Fighter II en Mortal Kombat vond ik het allemaal wat mager. Simpelweg button bashen (blind rammen op de knopjes) leek de beste manier om te winnen. Toen een vriend me Crash Team Racing aanraadde als spel werd ik over de streep getrokken, en kocht ik voor 200 gulden (weet je nog, de gulden?) een 2de hands Playstation.

Het grappige van de spelcomputer in mijn studentenkamer is dat ik er bijna nooit mee kan spelen. Meestal was mijn toenmalige vriendin bezig om in alle spelletjes mijn moeizaam behaalde scores weg te vagen. Een potje Crash Team Racing is voor mij niet meer leuk, meestal kan mijn vriendin tussendoor een kopje koffie drinken en toch nog winnen. Ook Bomberman en Rayman zijn inmiddels pijnlijke herinneringen. Alleen met vechtspelletjes wist ik te winnen, helaas had mijn vriendin dan ineens geen zin meer in een potje knokken op de Playstation.

Met mijn huisgenoot heb ik vele uurtjes gevoetbald, op de Playstation wel te verstaan. Fifa ’99 hebben we echt helemaal suf gespeeld. Ondanks enkele behoorlijke minpunten hebben we nooit een leuker voetbal spel gevonden. Fifa 2000 t/m 2002 waren gewoon niet geschikt voor de Playstation, en wat mensen ooit leuk hebben gevonden aan de ISS pro Evolution serie is mij echt een raadsel. Dit spel werd (nog steeds) door alle zogenaamde vakbladen gehyped als het voetbalspel, maar is in de praktijk net zo leuk als een college op maandagochtend.

Sowieso bleken Playstation games erg hype-gevoelig. Nederlandse bladen als Playnation en Power Unlimited struikelden werkelijk over de superlatieven voor sommige spelletjes die mij in de praktijk vaak behoorlijk tegenvielen, of in elk geval niet de games-hemel op aarde waren. Ik noemde Tekken en ISS al, maar ook andere 3D games vielen mij in de praktijk qua speelbaarheid tegen. Tomb Raider en FIFA kregen aanvankelijk ook prima recensies. Frappant is dat veel recensenten achteraf doen alsof ze deze twee games eigenlijk altijd maar niks hebben gevonden. In de zogenaamde ‘shit top 3’ van de PlayNation redactieleden worden beide games genoemd omdat ze uitgemolken zouden zijn. Eigenaardig, aangezien beide spelseries altijd met dikke voldoendes zijn beoordeeld. Wijsheid achteraf, maar het riekt behoorlijk naar lezersbedrog.

Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van de PSX. Sympathiek van Sony is dat ik bijna al mijn oude PSX games kan spelen op de Playstation 2. Deze persoonlijke top en flop lijst zegt niks over of een spel zeer goed of zeer slecht is, maar meer of ik er lol uit haalde.

Persoonlijke top 5 PSX:
1 Crash Team Racing
2 Fifa’99
3 Bomberman
4 Capcom Vs Marvel
5 The PANG! Collection

Persoonlijke Flop 5 PSX:
1 ISS
2 F1 1997 t/m 2000
3 Popstar Maker
4 Toshinden
5 A2 racer goes USA!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.