The Getaway (PS2)

Toen GTA3 een enorm succes werd zagen we dat diverse software fabrikanten met soortgelijke producten op de markt kwamen. Destijds besteden we menig uurtje aan Maffia en GTA: Vice City. Met The Getaway wilde Sony ook een graantje mee pikken, en tegelijkertijd ook het gat tussen film en game verkleinen. Of ze hierin zijn geslaagd gaan we eens uitvoerig bestuderen.

“Let’s play a little game. I ring you, you do the job. You don’t do what I tell you, the kid dies.”

In dit spel volgen we Mark Hammond, een ex-crimineel die gedwongen weer het slechte pad op moet. Een louche gangster heeft namelijk de vrouw van Mark vermoord, en zijn zoontje in gijzeling. Het woord ‘wraak’ staat nu op Mark’s voorhoofd geschreven, maar Mark besluit voorlopig het spel mee te spelen om zo in de buurt van de grote jongens te komen. En als zijn moment daar is…berg je dan maar.

Het spel begint met een vrij lange intro waarin Mark machteloos moet toezien hoe zijn vrouw wordt neergeschoten. Vervolgens komt hij te laat om de ontvoering van zijn zoontje te voorkomen. Oliekoeken dom raakt hij ook nog eens het moordwapen aan, en daarmee is Mark Verdachte numero uno. Dan gaat de ‘film’ over in spel, en jat de speler een auto om de achtervolging op de ontvoerders/moordenaars in te zetten. Dit alles speelt zich af in Londen, en het ziet er allemaal prachtig uit.

De auto stuurt redelijk goed, maar de achtervolgingen zijn best lastig omdat de straten van Londen iets anders zijn dan die van Hollandsche Veld of Dokkum. Het drukke verkeer hindert dan ook aardig. Na een paar botsingen wist ik echter een snelle bak te jatten, en de ontvoerders te achterhalen. Die hadden zich inmiddels in een opslag plaats verschanst. Onverschrokken stormde ik naar binnen, maar in dit soort gevallen is het best handig je wapen te trekken. Na flink overhoop geschoten te zijn mocht ik weer overnieuw beginnen.

De schietonderdelen zijn een leuke afwisseling op het auto element van de game, en belangrijker dan in bijvoorbeeld GTA3. Het auto gedeelte is weer wat minder omdat de auto’s in the Getaway net iets minder gaaf zijn dan in GTA3. Bovendien heb je in GTA3 een stuk meer bewegingsvrijheid. De game suggereert een Sandbox game te zijn, maar is dat zeer zeker niet. Het filmgedeelte zorgt echter voor een stukje sfeer wat GTA3 miste. Toch is het gat film – spel voorlopig nog behoorlijk groot. De stemmen zijn namelijk goed geacteerd, maar de computermannetjes verdienen qua gezichtsuitdrukkingen voorlopig nog lang geen oscar.

Conclusie
The Getaway was vooral qua actie een redelijke opponent voor GTA3. Helaas is de opvolger van GTA3, GTA: Vice City net even iets beter. Daar krijg je echt het gevoel van vrijheid dat je van een sandbox game verwacht. Voor mensen die nog geen spel in dit genre bezitten is dit nog steeds de beste keuze. Daarmee is The Getaway echter geen middelmatig spel. Vele gamers zullen namelijk een paar leuke uurtjes aan deze game beleven. Eenmaal uitgespeeld verdwijnt het spel wel voor altijd in de kast.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.